Kvindelige iværksættere vi mener du bør kende

kelly-sikkema-S47XBGwRZkc-unsplash

De bliver kaldt en sjælden race. De er ikke specielt synlige på forsiden af aviserne. Men de er de mest efterspurgte i dansk erhverv. Det er de kvindelige iværksættere vi taler om.

I Danmark har vi længe været stolte af at være et fremgangsland på mange punkter hvad angår ligestilling. Men i 2022 er stadig kun 27% af danske iværksættere kvinder. Det vil vi gerne være med til at lave om på, ved at fremhæve danske iværksættere der er kvinder, så andre kvinder bliver inspireret til at gøre det samme.

Se vores bud på de sejeste kvindelige iværksættere nederst.

Derfor er iværksættere vigtige for Danmark

Der er ca. 20.000 iværksættere som hvert år etablerer en ny virksomhed i Danmark. Iværksættere er rigtig vigtige for essentielle dele af det danske samfund. Nye virksomheder skaber nemlig velstand og økonomisk fremgang og påvirker beskæftigelsen i langt højere grad end man tidligere har troet. Derudover skaber startups flere jobs, nye jobs og de betaler ofte en bedre løn til deres ansatte. De er tilmed mere produktive, hvilket kan betyde, at de er ret vigtige når det kommer til innovation og udvikling.

De danske iværksættervirksomheder er også langt bedre til at ansætte og skabe jobs til ufaglærte og faglærte, hvilket er lige modsat de etablerede virksomheder, der gennem de seneste par år har nedlagt jobs for ufaglærte og faglærte.

Vil du gerne være en succesfuld iværksætter viser det sig, at dem der klarer sig bedst, er de folk der bryder ud af eksisterende virksomheder. Erhvervserfaring er nemlig vigtigt hvis du vil klare dig godt som selvstændig.

Hvor mange iværksættere er kvinder?

Kun 27% af danske iværksættere er kvinder og kun 5% af kvinderne i den danske befolkning er nye iværksættere. Det er under OECD-gennemsnittet på 8,4%.

 

Andelen af kvinder i alderen 18-64 år i befolkningen, som er nye iværksættere, fordelt på lande indenfor OECD-samarbejdet, 2021/2022. Pct.

Kilde: Dansk Erhverv

Hvorfor er der så få kvinder, der vælger at blive iværksættere?

I tabellen nedenfor kan du se hvilke barrierer kvinder oplever at have, for at blive iværksætter.

 

Hvad er de vigtigste årsager til, at du ikke ønsker at starte ny virksomhed indenfor de næste tre år?

Kilde: Dansk Erhverv

Resultatet viser hvilke udfordringer de to aldersgrupper har. Ca. hver tredje unge kvinde (18-29 år) svarer, at usikkerheden omkring deres egne kompetencer er den primære grund til, at de ikke ønsker at starte en virksomhed. Hver femte i samme aldersgruppe siger, at de ikke kan overskue hvordan de skal starte. Ser vi på den ældre aldersgruppe (30-64 år) er det primært usikkerheden omkring indkomst der holder dem tilbage. Jo ældre man bliver, jo flere udgifter får man, og det kan virke skræmmende at kaste sig ud i at opstarte en virksomhed. 

Hvordan kommer vi så det til livs, spørger du?

Jo, nu skal du bare se! Der er ifølge Dansk Erhverv stort potentiale i at løfte kvindelige iværksættere. Det gør de netop ved at sætte fokus på de danske kvindelige iværksættere. De kvindelige forbilleder skal være med til at fortælle andre kvinder om hvordan man starter en virksomhed, hvad man være opmærksom på og hvordan man bliver succesfuld.

Du får altså en rollemodel, som du kan spejle dig i og viser dig vejen frem!

For selvom der kan være mange bekymringer og usikkerheder er der slet ingen grund til denne usikkerhed som kvindelige iværksætter.

Kast din usikkerhed langt væk og ‘do it anyway’

Kvindelige iværksættere

På trods af at kvinder kun får en lille del af kapitalen, der investeres i startups, får de rigtig meget ud af pengene.100kr. investeret i en startup med kun kvindelige stiftere giver 25 pct. større omsætning sammenlignet med virksomheder med kun mandlige stiftere. 

Dansk erhverv

Hvorfor fremhæve kvindelige iværksættere?

I Danmark går det fremad med at få flere kvinder til at stifte deres egen virksomhed, men det kan blive endnu bedre. F.eks. er det bemærkelsesværdigt at kun 15 pct. af de adspurgte iværksættere nævner én eller flere kvindelige rollemodeller. Derfor er det vigtigt, at der bliver skabt opmærksomhed på kvindelige iværksættere så der skabes flere kvindelige forbilleder.

Det skaber mod til at alle idérige kvinder i højere grad får lyst og tro på, at de også kan skabe deres egen virksomhed.

Der er behov for en iværksætterkultur i Danmark, hvor det ikke er iværksætterens køn, der er afgørende for virksomhedens succes, men snarere en kultur, hvor alle idérige danskere i højere grad har mod på at starte deres egen virksomhed. Det gør vi bl.a. med analyser der skaber overblik over barrierer og tendenser for kvindelige iværksættere.
Dansk erhverv

Vores bud på kvindelige iværksætter vi mener du bør kende

Vi, hos pensopay tror på, at den positive udvikling vil fortsætte og at fokus på rollemodeller bevirker at at flere iværksættere i fremtiden bliver kvinder. På sigt håber vi, at vi ikke skal skelne mellem mandlige og kvindelige iværksættere, men blot bruge betegnelsen ‘iværksætter’ for alle køn.

Hos pensopay hepper vi på alle iværksættere, som vi har berøring med, og vi mener at de alle er seje og modige. Skulle vi blive presset på maven til at komme med et bud på kvindelige iværksættere som vi mener du bør kende, ville det bl.a. være:

Vi ser frem til at se, om nogle af vores bud lander på Dansk erhvervs liste af ’25 kvindelige iværksættere du bør kende’. Indstillingsperioden sluttede d. 31. marts og listen offentliggøres d. 8. juni 2022. 

Tro på dig selv og hav en skøn dag!

Team pensopay

Hvorfor pensopay?

Hvis du står og mangler en betalingsløsning så er vi en rigtig god mulighed. Vi er en virksomhed, der altid følger med i hvilke trends der er på vej frem. Det er vigtigt for os at have styr på markedet, så vi ved hvad der er relevant for vore kunder. Du kan læse mere om vores betalingsløsning på www.pensopay.com.

Hvis du allerede har læst nok, så giv et kald på +45 77 344 388  eller skriv til support@pensopay.com så finder vi sammen den bedste løsning for dig!