Interview: Naturengen

Sandra_Engen-Naturengen-Stephanie_Louisa_Foto_profil1

En tidlig forårsdag tog vi til Nordsjælland til et idyllisk gult hus i Hornbæk. I haven nød vi en kop kaffe og fik en snak med lattermilde Sandra omkring hendes virksomhed, Naturengen. Læs med eller se vores besøg her.  

Naturengen er meget mere end bare en webshop; Sandra har nogle fantastiske ambitioner for fremtiden. Vi fik indsigt i baggrunden for Sandras virksomhed og mødte også hendes skønne familie og søde hund Ninja.

Naturengen

Vilde blomsterfrø til haven.

Naturengen

Sandra Engen fortæller om Naturengen.dk

Hvad er det Naturengen kan?

Naturengen sætter liv til din have.

Naturengen vil gerne “sælge alt til din vilde have” – det er i hvert fald målet på sigt. Indledningsvis har Naturengen lagt ud med primært at sælge hjemmehørende blomsterfrø, også kaldet danske vildeng- eller værtsplantefrø. Det er frø af planter, som insekterne (hvad enten de er i larve- eller voksenstadiet) specifikt i Danmark er afhængig af, for at kunne formere sig.

Herudover formidler hun glæden ved vilde haver og diversiteten af danske arter på sin instagram, ligesom hun også sælger vild have-skilte, spil samt bøger om den danske natur, til både voksne og børn: fagbøger, skønlitteratur, poesi, billedbøger og højtlæsningsbøger.

Sandra har nemlig en tro på, at det både er nemmere og sjovere at nå at gøre indtryk på de voksne – der faktisk kan rykke noget i haverne biodiversitetsmæssigt – når inspirationen og motivationen kommer gennem børnene. De er så umiddelbare og har endnu en uspoleret fascination af naturen lige omkring os, siger hun, som virkelig kan smitte af på os! Sådan kan vi få øjnene op for, at lige her, i vores have, er der noget vigtigt at passe på. 

Det er Naturengens mål, at alle slags mennesker skal kunne lære noget om de mange arter der er lige uden for vores havedør. Kun ved at lære dem at kende, kan vi lære at holde af dem og passe godt på dem. Og det er vi simpelthen nødt til, fordi vores biodiversitet har så trange kår i øjeblikket – fortæller Sandra.

Naturengen

Sandra og hende datter, der kigger på insekter i insekthusene. 

Naturengen

Gør opmærksom på, at din have er biodiversitetsvenlig med Vild have skiltet

En idé blomstrer

Grundstenen til Naturengen blev lagt, da Sandra blev hus- og haveejer og efter et par år endelig fandt mening i at dyrke have. I starten anede hun ikke, hvad hun skulle stille op med sin nye store have. Hun drømte først om at blive selvforsynende, men blev gravid og orkede ikke projektet. så de prøvede i starten med det (dengang) allestedsværende kortklippede græs og staudebede – “for det gør man jo i en have”, som hun siger med et grin – men hun syntes hurtigt, at det blev uinteressant og meningsløst at dyrke have på den måde.

I jagten på at finde mening med sin matrikel prøvede hun sig så frem med et dogme om, at alle nye planter skulle være spiselige, og siden kun spiselige OG vilde – og her var der pludselig en hel ny verden, der åbnede sig for Sandra. Passionen er tydelig at fornemme på Sandras fortællergejst!

Sandra begyndte herfra at dykke mere ned i emnet ‘vilde blomster’ og her fandt hun frem til viden via bøger og fora på nettet, herunder Facebook. Hun fandt ud af, hvor trængt den danske biodiversitet er. 

Derfra tog det noget tid for Sandra at overbevise sin kæreste om, at græsset skulle klippes et par gange om året og at bedene skulle plantes med ‘ukrudt’. Det spiselige dogme droppede Sandra hurtigt. For jeg laver jo aldrig selv mad, griner hun. Siden forvildningen af den landlige villahave gik i gang, har familien dog fundet ud, hvor meget mere de rent faktisk bruger haven, fordi den er ‘vild’: “Nu går vi ud i haven sammen som familie, vi slapper meget mere af i den. Vores børn går på opdagelse; de elsker at finde græshopper, larver, skolopendre og regnorme. De synes det er en fest. Her må man jo alt! Der er ikke rigtig noget, man ikke må plukke – andet end løgblomsterne, de første år. Vores hund må også gå rundt og grave i jorden, fordi forstyrrelsen skaber en masse spirebede til nye urter” Sandra, Naturengen.dk

“Vi har næsten 2000 arter der er tæt på at uddø i Danmark, fordi vi er det mest opdyrkede land i hele verden. Det vil sige, at vi er det land med mindst sammenhængende natur i verden! Da det gik op for mig, så tænkte jeg: dét kan jeg bruge min have til. Der – efter et par år – fandt jeg ligesom meningen med det at have en have”

Sandra, Naturengen.dk

Naturengen

Frøene blandes og vejes op. 

Naturengen

Frøene er nu klar til forsendelse. 

Om at passe ind og samtidig være anderledes

Sandra fortsatte sin dyrkelse af den vilde have og forsøgte at udbrede sit budskab om mere liv i haven privat – hos familien, på arbejdspladsen, på sin facebookvæg og i den lokale forening. I starten blev hun overvejrende mødt med skepsis og følte sig som en “utilpasset unge”, som hun siger med et latterbrøl. Hendes holdning passede dengang ikke ind i samfundsopfattelsen af hvad en have skulle kunne, og hun følte, at hun blev latterliggjort for at have holdningen med, at vi skulle passe på vores insekter og smådyr.

Heldigvis gav Sandra ikke op. Modstanden bevirkede blot, at hun fik endnu mere blod på tanden og hun kunne mærke, at det var et emne, hun virkelig brændte for at få formidlet. Da DR-programmet ‘Giv og naturen tilbage‘ fik præmiere, fik det mange danskere op af stolen og da tænkte Sandra: “Så er det nu!”

Naturengen

Hunden Ninja på jagt i blomsterbeddet. 

”Mit mål er, at udbrede kendskabet til vores arter og hvor gøre folk bevidste om hvor grelt det står til med biodiversiteten i vores lille land – og hvor meget vi faktisk selv kan gøre med få kvadratmeter ad gangen”

Sandra, Naturengen.dk.

Hvordan startede rejsen for Naturengen

Sandra har tidligere været selvstændig freelancer ad flere omgange indenfor kommunikation, branding og grafisk design, men har altid haft en drøm om at starte en virksomhed med fysiske produkter som omdrejningspunkt. Den skulle kunne blive større og mere økonomisk bæredygtig end hvad hun har lyst til at drive det til inden for sit eget fag alene – men hun havde ikke lyst til at sætte flere unødvendige produkter i verden. Det vilde haveliv og rewilding-debatten trak mere og mere i hende, men hun mente dengang ikke, at hun havde den nødvendige viden til at kunne skabe en virksomhed på det.

En novemberaften, mens hun endnu var i fast job, startede hun på et vild have-mentor-kursus, der ændrede på den sag. Hun tog det, fordi hun privat var opsat på at få en masse ny viden omkring vild natur i haven og udbygge sine kundskaber. men fandt hurtig ud af, at det stof hun blev undervist i, allerede sad på rygraden. Et par års intense selvstudier, under, bl.a. barsel, havde båret frugt og det (og diplomet) satte ild til drømmene. To måneder efter indgav hun sin opsigelse og satsede først på at blive en rådgivningsvirksomhed.

Naturengens kernemålgruppe er førstegangs-villahaveejere der, ligesom Sandra selv gjorde det, stiller sig selv spørgsmålet ‘hvad skal jeg stille op med den her have?‘. for så at gøre det samme som deres forældre og bedsteforældre vill have gjort. Det er disse familier, Sandra gerne vil bringe til refleksion og lære nye måder at dyrke haven på, så det bliver til Jordens bedre.

Det er okay at have en vild have og tænke mere på biodiversitet end på, hvad naboen synes om din have.

Lysten til at udbrede det budskab, blev startskuddet til Naturengen.

Naturengen

Sandra strøer insektfrø på et lille opdyrket stykke jord i haven. 

Iværksætteren Sandra

“Det er en meget uhåndgribelige ting at være i iværksætter” – fortæller Sandra. Hun har for nuværende tispunkt besluttet sig for at det er hende, der står for det meste ”Jeg styrer selv alt ved webshoppen, formidling, foto, indkøb, grafisk design, salg og sociale medier”.

Der er selvsagt mange forskellige bolde at holde i luften, når man er iværksætter og Sandra har siden startskuddet ændret retning og lagt sit fokus på at udvikle webshoppen på naturengen.dk. Hun er så småt begyndt at kigge efter de rette eksterne samarbejder til driftdelen. “På sigt vil jeg gerne have webshoppen til at køre mere selvstændigt end nu – altså, få hjælp til driften, når stilen er lagt – og dermed få mere tid til at komme ud af felten til den rådgivning, jeg også brænder så meget for” fortæller Sandra.

Hvad er det vigtigste for din forretning?

”Det vigtigste for min forretning er at udbrede kendskabet til vores arter og dem der er lige foran os udenfor i den vilde have” fortæller Sandra.

Sandra drømmer om at kunne leve af Naturengen, men hun drømmer også om at kunne skabe sig et arbejdsliv med en sund work-life balance, hvilket kan være svært, når man er småbørnsfamilie. Det er dog tydeligt at mærke at det, der først og fremmest driver Sandra er, at udbrede kendskabet om, hvor stor en forskel det gør for livet på planeten, når vi behandler vores haver på en ny måde – altså, budskabet om en helt ny havekultur.

Naturengen

Der blev kigget på insekter i den lille insektboks.

pensopay og Naturengen som match

Jeg hørte om pensopay første gang på Facebook. Det jeg blev draget af var at I svarer ret hurtigt, I er meget hjælpsomme og I sætter det gerne op for én. Det synes jeg jo var sindssygt appellerende, når nu jeg har besluttet at jeg skal have alle hatte på selv.

pensopay er super simpelt at gå til. Hvis jeg har haft nogle spørgsmål, føler jeg mig altid meget velkommen og jeg føler ikke der er nogle dårlige spørgsmål, selvom jeg er helt grøn i web-handel feltet. Det er rigtig fedt. Så synes jeg jo også at pensopay har et meget fedt image, jeg kunne relatere til. Det lyder måske lidt corny, men jeg kunne ligesom godt se mig i den der familie-portefølje I har. Dér følte jeg på en måde, at jeg passede ind” 

Sandra, Naturengen.dk.

Fremtiden for Naturengen

Sandras drøm for Naturengen er at blive Danmarks førende videns/rådgivningsportal for vild have-ejere. At det er her man naturligt vil søge hen for at finde information omkring biodiversitets- og klimavenlige haver.

”Jeg drømmer om at jeg kan påvirke rigtig mange mennesker til at gå ud og åbne døren og se hvad er der i haven – og rent faktisk tage stilling til det, før de fjerner det. Prøv lige at lad urten gå i blomst inden du fjerner den, måske kan den faktisk noget som du ikke vidste den kunne? Den kan sandsynligvis noget for nogle insekter, og muligvis har den brug for lige netop (og måske kun!) den plante. Dét er min største drøm – at jeg kan bidrage til en ny havelkultur landet over” Sandra, Naturengen.dk.

Naturengen

”Jeg drømmer om at jeg kan påvirke rigtig mange mennesker til at gå ud og åbne døren og se hvad er der i haven og tage stilling til det før de fjerner det. Det er min største drøm – at jeg kan bidrage til en ny have kultur”

Sandra, Naturengen.dk.

Tusind tak for at give os et indblik i din forretning og passion Sandra. Vi er rigtig stolte af at kalde dig for vores samarbejdspartner.

Held og lykke med alting fremover, vi glæder os til at følge med.

Team pensopay.