Vietnamesisk kunsthåndværk i fusion med den nordiske stil

Oi Soi Oi interview pensopay

Interview: Oi Soi Oi.

Christina Thorbøll og Britt Goodall står bag interiør forretningen Oi Soi Oi og fortæller historien om deres dansk/vietnamesiske eventyr. Hør mere, om deres beundring af det vietnamesiske kunsthåndværk.

I et møde i Hanoi, Vietnam, opstod en fælles fascination af det asiatiske kunsthåndværk hos de to partnere, Britt Goodall og Christina Thorbøll. Med ønsket om at forene kulturer og minimere fordomme udsprang ideen til at starte interiør forretningen Oi Soi Oi.

Britt boede i 2007 allerede i Vietnam og havde fået skabt et godt netværk af små workshops i forskellige landsbyer. Christina har en baggrund indenfor salg og marketing, og sammen gik de i gang med at starte forretningen.

“Vi vidste fra starten af, at vi ikke ville lave noget stort setup. Vi er begge to nogle, der synes, at det skal være sjovt at drive forretning. Samtidig vil vi gerne have et fuldt indblik i alt, hvad der foregår i forretningen, og vi gør meget ud af at kende de mennesker, vi arbejder sammen med. Vi vil f.eks. gerne have stort kendskab til alle de små værksteder, vores varer bliver fremstillet på,” Christina Thorbøll, Oi Soi Oi.

Oi Soi Oi, Kunsthåndværk interview pensopay
En sammensætning Oi Soi Oi's produkter, med kombinationen af den nordiske stil og det asiatiske kunsthåndværk.
Oi Soi Oi, Kunsthåndværk interview pensopay
Nogle af de populære Lakskrin, som man kan finde på Oi Soi Oi's hjemmeside.

Tilgængelige ressourcer

I løbet af de 17 år, Oi Soi Oi har eksisteret, har de altid været glade for lakprodukter. Produkter fremstillet i lak er en gammel asiatisk tradition, som er blevet lavet i mere end 1000 år. Oi Soi Oi laver også lamper og andre interiørprodukter i silke, papir, bambus og andre råvarer, som har rødder i Vietnam – alt sammen med udgangspunkt i de ressourcer der er tilgængelige. 

Med udgangspunkt i det gamle kunsthåndværk tilfører Britt og Christina det nordiske udtryk, som er præget af den skandinaviske enkelhed. På den måde forsøger Oi Soi Oi at forene stilarterne og skabe deres eget unikke univers.

Oi Soi Oi, Kunsthåndværk interview pensopay
Britt Goodall og nogle af kvinderne der producerer det kunsthåndværk, man finder hos Oi Soi Oi.

Forening af forskellige kulturer

“Vores danske arbejdsmentalitet ønsker vi at videreføre til vores forretning i Vietnam. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at vi ønsker at skabe gode arbejdsvilkår. Måden, vi behandler de mennesker, vi samarbejder med, er vigtig, og vi vil gerne sikre, at de har det godt. Vi har et nøgleord, der hedder anstændighed, og vi møder derfor alle vores samarbejdspartnere i Vietnam med den samme tilgang, som man ville gøre i Danmark,” Christina Thorbøll, Oi Soi Oi.

Med relationen i centrum tilpasser Oi Soi Oi sig også kulturen. De er velvidende om, at de i Vietnam ikke nødvendigvis har mange midler at gøre godt med. Oi Soi Oi betaler f.eks. leverandørerne med det samme og sikrer sig, at der forhandles en fair pris for det arbejde der bliver lavet – på lige vilkår som man forhandler herhjemme.

“Ved at have et fælles formål og ambitioner med dem, vi samarbejder med, mener vi, at der er grobund for at skabe stærke relationer på tværs af kulturer. I et samarbejde om at drive en fælles forretning, som begge parter skal leve af, så kan man rent faktisk få noget spændende og positivt ud af det,”

– Christina Thorbøll, Oi Soi Oi.

En fornuftig forretning med øje for nye muligheder

Drømmen for Oi Soi Oi er at drive en fornuftig forretning, de finder glæde i, uden nødvendigvis at have tårnhøje ambitioner. En fremtidsplan, der hedder ‘at fortsætte som vi gør nu’, og fortsat have fokus på den tætte relation til leverandørerne med dedikation til organisk vækst – men samtidig være åben for nye muligheder og udvikling. 

I 2023 bød muligheden sig, da en dansk/amerikansk samarbejdspartner henvendte sig og tilbød Oi Soi Oi hjælp til at entrere det amerikanske marked. 

“Jeg tror, det, der karakteriserer os, til trods for at vi er hhv. 57 og 71 år, er, at vi er sindssygt åbne over for omverden. Hvad end der kommer, tager vi imod med åbne arme. Vi er meget lidt vi-gør-hvad-vi-plejer agtige,” Christina Thorbøll, Oi Soi Oi.

Uddelegering af kompetencer og tillid til samarbejdspartnere

I forbindelse med etablering af en ny hjemmeside arbejdede Oi Soi Oi tæt sammen med deres det digitale marketing eksperter fra GrowBix, som anbefalede pensopay som betalingsløsning.

“Det er et område, hvor mine kompetencer ikke rækker så langt, så her lytter vi selvfølgelig til dem, der rent faktisk har forstand på det. De arbejder med webudvikling og digital marketing, og har i forbindelse med tidligere kunder stiftet bekendtskab med pensopay, som har haft positive oplevelser med jer som betalingsløsning. Derfor rådgav de os til at vælge pensopay, da beslutningen om betalingsløsning skulle tages,” Christina Thorbøll, Oi Soi Oi.

“De gange, jeg selv har været i kontakt med jeres kundeservice med noget jeg ikke kunne forstå, har der altid været hjælp at hente. F.eks. er Shopify helt nyt for os, og her har I altid stået klar til at hjælpe. Siden vi fik pensopay som betalingsløsning, har vi kun haft gode oplevelser,” Christina Thorbøll, Oi Soi Oi.

Vise ord fra en iværksætter til en anden:

Et stærkt fundament starter med en god økonomi

  • “Vi startede, som mange andre iværksættere, helt fra bunden Jeg, som gammel økonom, vidste, at det var fundamentalt at have styr på økonomien. Det er essentielt for at drive en forretning”, forklarer Christina og tilføjer: “Vi er ikke kommet til hvor vi er i dag, uden at have begået en masse fejl – men vi har altid haft øje på de økonomiske konsekvenser,” Christina Thorbøll, Oi Soi Oi.
  • Udover det økonomiske aspekt, der er ved at opstarte og drive en forretning, er det også vigtigt at kunne sælge sit produkt, uanset om man er sælger-typen eller ej. Du kan enten selv tage sælgerhatten på eller finde en samarbejdspartner der er god til det, mener Christina. 

Tusind tak for snakken Christina. Vi er rigtig stolte af at kalde dig og Oi Soi Oi for vores samarbejdspartner.

Team pensopay

Læs om andre gode iværksætterråd fra flere af vores kunder.