Nytænkning gav restpartier nyt liv

Interview: Basic & More.

Et anderledes og helt nyt syn på restpartier, gav Basic & More vind i sejlene.

Basic & More kan snart fejre to års fødselsdag samt fejringen af 12 åbne butikker. Et halvt års tid forinden åbningen af den første butik i november 2021, sad Rasmus og hans partner, Jes, og tumlede med ideer til et nyt retailkoncept. Rasmus havde i mange år selv været med til at starte forskellige forretningsmodeller op, mens Jes har solgt meget til retailhandel. 

“Vi vidste godt, at hvis vi skulle lave noget, skulle det være helt anderledes. Selv kommer jeg fra tøj, mens Jens kommer fra lyd, lys og skærme. Vi ville lave et retail koncept som endnu ikke var set i hverken Danmark eller generelt Europa endnu.”

I forbindelse med Rasmus’ tidligere jobs har han rejst verden rundt. Rasmus fortæller, at det gængse når man rejser, er at man besøger fabrikker og køber hjem. Som lille nystartet virksomhed køber man som regel 50-100 stk. af en given vare. Ofte er det restpartier man køber. Men efterhånden som firmaet bliver større og evt. bliver en kæde, passer det ikke længere at indkøbe restpartier. Derfor sker det ofte, at restpartiere bliver liggende ved leverandøren. 

Rasmus i Basic & More på strøget i Aarhus.

Sjov, anderledes og helt ny produktkategori

“Vi lavede en seddel med overskrifter. Den første overskrift var at det skulle være sjovt. Dernæst, at det skulle være anderledes. Den sidste overskrift vi skrev ned var, at vi aldrig sagde nej til en god handel – der var intet, som var for småt til os. Sådan startede vi”, Rasmus Rask, Basic & More

Nu var opgaven at finde en kategori som endnu ikke fandtes på markedet. I forbindelse med at Rasmus igennem sine tideligere jobs, har besøgt adskillige tekstilfabrikker, vidste han også at der ofte ligger andre fabrikker ved siden af. Fabrikker der producerede alt lige fra håndklæder, keramik, til lysestager, bestik og meget mere.

“Med god tid når man var ude og rejse – var det derfor også altid sjovt at besøge de andre fabrikker, og se hvad de laver. På den måde, opdagede vi hvor mange restpartier der ligger rundt omkring”, Rasmus Rask, Basic & More

Derfor blev Rasmus og Jes enige om, at de skulle lave noget som endnu ikke fandtes på det nordiske eller europæiske marked. Det skulle være en kæde som opkøbte alle restpartier indenfor isenkram, home- og livingkategorierne, som findes på fabrikker rundt omkring i verden. 

Otte fodboldbaner med skønhedfejl

Den første indkøbstur gik til Portugal.

“Vi mødte otte fodboldbaner fyldt med paller med forskellige restpartier med støv på. Jeg spurgte hvad varerne fejlede og fik svaret, at der var ridser under bunden og derfor kunne produkterne ikke sælges. Jes og jeg beslutter os for, at det er den type vare vi vil forhandle. Samtidig bliver vi enige om, at vi vil være transparente og fortælle forbrugeren, hvad varerne fejler – eksempelvis, at der er en rids under bunden eller andre skønhedsfejl”, Rasmus Rask, Basic & More

Efter besøget på den portugisiske fabrik, beslutter Rasmus og Jes sig for, at købe en palle med keramik, bestik, lysestager mv. Den palle kickstartede hele forretningen. Den næste udfordring makkerparret stod overfor, var at finde en fysisk butik til at sælge varerne i, samt at finde ud af hvordan butikken skulle se ud. De havde fastlagt sig på, at de ville ligge på de bedste placeringer i Danmark, uanset om det var i byen eller i et indkøbscenter. Samtidig var Rasmus og Jes klar over, at hvis de pitchede deres forretningsidé som værende et outlet med gule skilte mv., ville de formentlig få afvisninger ved de placeringer de ønskede.

Derfor var “kunsten at gøre det lækkert, uden at klistre facaden med gule udsalgsskilte eller bruge ordet outlet”, som Rasmus beskriver det.

“Vi besluttede os for, at vi ville have vores egen farve. Eksempelvis har vi lyserøde lofter i alle vores butikker for at skabe et feminint univers. Skærme er også et centralt element i vores koncept, da vi ønsker at vise rejsen samt kommunikere med forbrugerne i åbningstiden men også i lukketiden.”

– Rasmus Rask, Basic & More.

Håndklæder, som er en del af Basic & More’s store udvalg.

Forskelligt keramik, som også er en del af udvalget hos Basic & More.

Bl.a. Krydderier og sauce på hylderne i en af Basic & More’s butikker.

Lidt mere om Basic & More

  • Sælger meget forskelligt til bolig, herunder både bl.a. keramik, interiør og isenkram.
  • Det er varer der ikke fejler noget, men som bare er udgået, fejlemballeret eller simpelthen overproduceret.
  • Første butik åbnede i november 2021 i midten af Kolding Storcenter.
  • Sidenhen har de åbnet i alt 11 butikker landet over. Med tre på vej.
  • Har en tilhørende webshop, med et bredt udvalg.
  • Gøre op med spildvarer og overflod.

Vi siger ikke nej til noget

Både Jes og Rasmus kender mange mennesker gennem deres karriereveje og har derfor kontaktet relevante bekendtskaber og spurgt om deres ideer var gode forinden de smed en masse sparekroner i projektet. Med den feedback de får, finder de hurtigt ud af, at dét at rydde op i rester og dermed rydde op i verden er godt. De er blevet bekræftet i, at de har fat i noget som har stor potentiale. 

Rasmus fortæller, at de ikke bruger ordet bæredygtighed i forretningen. “Vi kalder det ikke bæredygtighed. Vi kalder det, at vi går ud og afhjælper et problem og i stedet tilbyder det til forbrugeren til en femtedel af prisen.”

“Hovedregelen for vores koncept har hele tiden været, at vi ikke vil sige nej til nogle produkter. Jeg har gennem tidligere jobs prøvet, at jeg ikke har kunnet takke ja til en produktkolli, fordi det har været for småt. I Basic & More er ingenting for småt. Vi kan få meget få varer hjem, som derfor kun findes i én butik”, Rasmus Rask, Basic & More

Som stifter bliver man glad

Rasmus og Jes hørte om pensopay første gang gennem den udbyder som har udviklet hjemmesiden. Forinden pensopay anvendte Basic & More en anden udbyder. Desværre oplevede de, at de ikke kunne få tilstrækkelig hjælp i tide, hvorfor Rasmus og Jes var på udkig efter ny løsning. For at fortælle om pensopay, sammenligner Rasmus med tidligere udbyder.

“Vi driver virksomhed. Vi sammenligner med hvad vi havde kontra hvad vi har nu. Vi var ikke tilfredse med tidligere udbyder:

1: det var dyrt, 2: der var ingen service og 3: ingen tilgængelighed.

Nu er vi skiftet til pensopay. Det er ikke mig der sidder med det, men min kollega Mathias. Jeg spørger Mathias hver uge, hvor mange problemer der har været.

Svaret er altid det samme:

1: Alle betalinger kører igennem, 2: der er service og 3: lettilgængeligt. Som grundlægger bliver man glad”.

basic&more interview pensopay

Fra interviewet med Rasmus, i deres butik i Aarhus.

Dét at være iværksætter indebærer mange ting

… Også at lære, at køre truck og palleløfter. “Jeg føler altid jeg har været lidt en iværksætter selvom jeg har været i andre firmaer som lederrolle eller direktør. Nu er jeg hoppet ud i et projekt med egne ben og egne penge” Rasmus Rask, Basic & More.

Der er mange forskellige aspekter ved at være iværksætter. Det kræver økonomi, opbygning af organisationen samt at få andre til at synes om konceptet. 

Rasmus fortæller, at makkerparret har brugt lang tid på at forklare og fortælle for at få andre med på ideen – heldigvis lader det til, at der er mange andre end kun Rasmus og Jes selv, som synes ideen er genial.

basic&more interview pensopay

En medarbejder hos Basic & More i Aarhus, klar til at hjælpe kunderne.

basic&more interview pensopay

Ekspedient, som er ved at betjene en kunde hos Basic & More i Aarhus.

“Det første 1,5 år da det var meget hårdt, plejede jeg efter en dårlig dag, hvor f.eks. en palle på lageret var røget på gulvet eller lignende, at køre ud i en butik og møde vores kunder og se hvordan de smiler – så tager jeg hjem igen og tænker, at det sgu nok skal gå”, efterfulgt af “…Det har vi gjort mange gange, kan jeg godt love jer!”

– Rasmus Rask, Basic & More.

Det der driver Rasmus som iværksætter er primært at se glade kunder og se hvordan folk tager imod det koncept man har opbygget. Drømmene for fremtiden hos Basic & More er at have 30 butikker i Danmark. Rasmus fortæller, at virksomheden oplever henvendelser fra udlandet. “Vi vil gerne gerne være stærke på hjemmemarkedet først. Men drømmen er at blive større og åbne flere butikker – evt. i udlandet også.”

Tusind tak for snakken Rasmus. Vi er rigtig stolte af at kalde dig og Basic & More for vores samarbejdspartner.

Team pensopay.

Læs om andre gode iværksætterråd fra flere af vores kunder.