Fra start-up til Gazelle

Fra start-up til Gazelle

Vi nærmer os den årlige uddeling af Dagbladet Børsens Gazelle-pris, og de fleste kåringer er offentliggjort allerede. Her hos pensopay er vi utroligt stolte af at kunne meddele at vi er kåret som Børsen Gazelle 2021. I den anledning kunne jeg godt tænke mig at dykke lidt ned i Gazelle prisen og dens betydning for det danske erhvervsliv, og selvfølgelig for pensopay.    

Siden 1995 har Børsen uddelt Gazelle-prisen til adskillige danske virksomheder. Der er ikke en begrænset mængde gazelle priser der uddeles hvert år, tværtimod så afhænger antallet af hvor mange der har kvalificeret sig til at modtage prisen. Der er seks kriterier som en virksomhed skal opfylde for at kunne blive kåret som en Børsen Gazelle. De områder, hvor der er kriterier der skal imødekommes er disse: 

 • Nettoomsætning/Bruttoresultat
 • Regnskabsperiode 
 • Virksomhedsform 
 • Sammenlignelighed 
 • Driftsresultat 
 • Vækst 

Hvad er det så helt præcis der skal til for at opfylde disse kriterier? Det går vi hen over her:

Nettoomsætning/ Bruttoresultat:

Virksomhedens vækst måles som udgangspunkt ud fra nettoomsætningen, der skal være mindst 1 mio. kr. i udgangsåret. Hvis omsætningen ikke er opgivet benyttes bruttoresultatet, og denne skal være mindst 0,5 mio. kr. i udgangsåret. 

Regnskabsperiode:

Der skal være minimum 4 regnskaber offentligt til rådighed. Dette skal være 4 regnskabsår af 12 måneder, da mere eller mindre kan medvirke til uforholdsmæssigt høj vækst.

Virksomhedsform: 

Det er kun aktieselskaber (A/S) og anpartsselskaber (ApS), der kan indgå i undersøgelsen. Der er dog en undtagelse i form af pengeinstitutter, der deltager uanset virksomhedsformen.

Sammenlignelighed:

Det er vigtigt at tallene er sammenlignelige for de 4 år som væksten måles ud fra. Virksomheder frasorteres hvis praksissen for regnskab ændres således at resultat-tal ikke kan sammenlignes.

Driftsresultat:

Summen af driftsresultaterne over de 4 år skal være positiv. Resultatet af den primære drift må gerne være negativt ét år, men summen skal være positiv.

Vækst:

Der skal være en positiv vækst i nettoomsætningen eller bruttoresultatet, hvert af de 4 år der måles over. Samtidig skal væksten over de 4 år være minimum en fordobling, altså 100%.

Hvad betyder Gazelle-prisen? 

‘Gazellen’ er et af savannens hurtigste dyr og er en derfor den betegnelse der bruges til at beskrive de hurtigst voksende virksomheder i Danmark. Disse virksomheder er motoren bag et stærkt erhvervsliv, og ifølge Børsen vigtige fordi “de er rollemodeller for jobskabelse, optimisme og kreativitet i Danmark, og derfor skal de hyldes. Det er en pris som virksomheder stræber efter at opnå, og som giver blod på tanden. 

På den måde er inspirerer Børsens Gazelle til hvordan virksomheder kan bestræbe sig på at vækste. Den giver nogle konkrete pejlemærker, som man kan sigte efter som firma, og det er motiverende. Både som ejer og som medarbejder, ønsker man at være en del af en succesfuld virksomhed. Her er Gazellen en kendt pris, der har et vist renommé, hvilket gør at andre også forstår netop hvor stor en succes du har opnået.

pensopay – fra start-up til Gazelle:

Som nystartet marketing manager hos pensopay har det for mig været svært at begribe helt, hvor stærkt det egentlig er gået siden firmaets start i 2015. Jeg har samlet nogle små sjove fortællinger op på vejen, som har hjulpet på forståelsen, men jeg tror ikke helt jeg har begrebet det før nu. Nu har jeg sat mig ned og dannet et overblik over hele rejsen i anledning af kåringen som Børsen Gazelle. Den får i her!

Vi lægger ud med en lille tidslinje, så man får en lille smule ide om, hvad det er der sket, og hvornår: 

 

 • 2015: pensopay ApS lanceres. 
 • 2017: pensopay har 1000 brugere og er repræsenteret i 7 europæiske lande.
 • 2019: pensopay konverteres til et aktieselskab: pensopay A/S, og de har nu rundet 2000 brugere og er repræsenteres i 12 europæiske lande. 
 • 2021: pensopay runder 5000 brugere og er nu oppe på 19 kolleger! 

På 6 år er det altså gået fra at være en drøm og en ambition, til at være en virksomhed i trivsel. De startede med at være 2, og blev hurtigt til tre mand i ét lokale. Faktisk det lokale som blev mit kontor da jeg startede der for tre måneder siden. Det var det – det var pensopay. Nu sidder der 19 mand fordelt på to etager, hvor begge etager KUN er pensopay

For nogle lyder 6 år måske som rimelig lang tid for at gå fra 2 til 19. Her skal man lige have in mente, at de for 3 år siden blot var 5 fuldtidsansatte og 1 deltidsansat, og det var først der de begyndte at føle sig som et “rigtigt” firma. Dengang var både Danny og Pierre fuldtid i driften af virksomheden, og de brugte både sene aftentimer og endda nattetimer på at besvare support mails og sætte kunder i drift. 

Selve rejsen:

Der er ingen tvivl om at det har været en vanvittig rejse, at udvikle en virksomhed og forme en drøm. De milepæle de jagtede i starten, er idag blevet til en del af den daglige rutine. De udfordringer de lå søvnløse over for bare 3 år siden, er de ikke engang selv inde over at løse længere. Der er ingen tvivl om at virksomheden har været igennem en helt vild udvikling siden dens start for 6 år siden, men missionen er stadig den samme. 

Ambitionen for pensopay har hele tiden været at redefinere brugeroplevelsen i en branche, der både er opfattet som teknisk kompliceret og stærkt utilgængelig. Samt at gøre det imens de efterlever værdierne; at være hjælpsom, professionel, passe på kunderne og deres forretning, uden at komplicere tingene. Det er absolut ikke noget man bare lige gør! 

Hvordan de har gjort det er langt mere spændende at høre om fra de der gjorde det, end hvad jeg kan gætte mig til. Her kommer det så direkte fra de som har gjort pensopay til den virksomhed den er i dag. 

Pierre Rindsig & Danny Christensen

De Fantastiske 4: 

Jeg har spurgt de fire i pensopay-teamet, der har været der længst, hvordan det har været. Eller mere præcist så spurgte jeg; hvad det har krævet, hvad der var det hårdeste og hvad der har været det bedste. Men først skal i lige vide, hvem de fire er: 

 • Pierre Rindsig: CEO og co-founder af pensopay
 • Danny Christensen: COO og co-founder af pensopay
 • Brian Bach Lassen: den første ansatte og lidt en alt-muligt mand. 
 • Tine Radoor: pensopay’s alt-muligt kvinde og til tider mor. 

Her kommer det med deres egne ord! 

Hvad har det krævet?

Pierre:

Der har været mange afsavn, søvnløse nætter, for mange timer på arbejde, bekymringer der gør at man ikke er til stede med sin familie eller sine venner. Det kræver dedikation og hårdt arbejde.

Danny:

Alt. Det er måske en smule kliché, at sige blod, sved og tårer, men det passer meget godt. Der er mange ting, der er blevet ofret på vejen, og de kommer ikke tilbage igen – men jeg fortryder ikke noget!

Brian:

Det har krævet nogle ofringer at være med i opstarten; venner og familie blev erstattet af telefon og mailsupport. Det kostede at mine fremtidsplaner skiftede kurs og jeg valgte en ny retning.” 

Tine:

Blod, sved og tårer.

Der er ingen tvivl om at det har været en sej kamp til tider. Det har krævet meget energi, og til tider at sætte arbejdet over sit privatliv. Specielt i starten, hvor man står alene i troen på det værk man har sat igang. Man skal selv kæmpe og nedprioritere mange andre ting. 

Hvad har været det hårdeste?

Pierre:

Arbejdsmæssigt var det hårdeste de første 18 måneder. Du har meget at bevise, men ingen historik. Du er alene – i bedste fald med din kompagnon – i troen på at du kan lykkes med det.” – “I privaten er det en svær omstilling, at gå fra en fast god månedlig indtægt, bonus og firmabil til at gå uden løn. Den hårdeste enkeltstående episode var nok da min datter spurgte om de måtte få en is og sagde at de nok skulle nøjes med én kugle, fordi de vidste vi ingen penge havde.

Danny:

Det hårdeste har helt sikkert været usikkerheden. Alle de spørgsmål der kommer med territoriet når man stiller sig selv i sådan en situation.” 

 • “Er vi der stadig imorgen?” 
 • “Kan jeg forsørge min familie?”
 • “Hvad hvis vi tager en forkert beslutning?” 

( og mange flere!)

Brian:

Det hårdeste har været når leverandører har haft nedbrud. Når det hele er ved at vælte er vi gode og hele holdet springer til med deres viden og kunnen så belastningen ikke var så slem på den enkelte kollega.” 

Tine:

Skaleringen fra lille til større, er en svær kunst. Det har været hårdt, men jeg synes vi rammer den meget godt.

Hvad har været det bedste?

Pierre:

Der har været mange store øjeblikke: de første 100 brugere, den første ansatte, breakeven, at blive nævnt i børsen og berlingske, og være med i tv2. Ens følelser er forstærket når man kæmper for succes og overlevelse som iværksætter. Det bedste har dog været den målrettede kamp for at skabe virksomhedens omdømme og lykkedes med det. Jeg tror dog aldrig man bliver færdig, og det er måske det allerbedste: at kunne blive ved med at forme noget man synes er godt.” 

Danny:

Det bedste har helt klart været at se noget vokse. At skabe noget som andre, og den generelle omverden, begyndte at tage seriøst. Da vi blev et navn på kundernes læber og blev betragtet som en ordentlig, kundeorienteret virksomhed, hvilket altid var visionen.” – “Vi har fået mange tæsk på vejen, ikke mindst af vore konkurrenter, der ikke tog os seriøst i starten. Det endte med at blive til vores fordel.”

Brian:

Det bedste har været sammenholdet, lederne er ikke bare nogle stivnakkede typer på et kontor. Kollegerne er alle en del af teamet og man kan feste og hygge, men også arbejde seriøst hele vejen igennem.

Tine:

Muligheden for at være en del af det, og få lov til at sætte sit præg på vores arbejde og arbejdspladsen.

Der er vidst ingen tvivl om at pensopay er kommet langt siden deres start i 2015. Hvad fremtiden bringer er der jo aldrig nogen der kan vide sig helt sikker på, men jeg er ikke i tvivl om at succesen kun har givet blod på tanden. Det skal nok blive spændende at følge med i hvad der skal ske næst!

Hvorfor pensopay?

Hvis du ønsker mere information kan du søge inspiration på vores hjemmeside: http://www.pensopay.com. I bunden på samme side kan du skrive dig op til vores nyhedsbrev.

Står du med drømmen om at starte din egen webshop, eller mangler du en betalingsløsning? Så kan du læse mere om vores betalingsløsning på www.pensopay.com.

Hvis du allerede har læst nok, så giv et kald på +45 77 344 388  eller skriv til support@pensopay.com – så finder vi sammen den bedste løsning for dig!