Få styr på dine tekster!

Få styr på dine tekster

Når man starter sin egen webshop, er der mange ting man skal have styr på. Én af de ting er teksten, der skal på din hjemmeside. Det er teksten, der skal fange dine potentielle kunder. Teksten skal informere om dine produkter eller tjenester, samt skabe en følelse af behov hos kunderne.  

Jeg har undersøgt, læst, snakket og spurgt vidt omkring, for at finde ud af, hvad der skaber en god tekst. Tekstforfatning kan virke ganske simpelt, men der er en del ting du bør tænke på og overveje. I nogle tilfælde vil det bedst kunne betale sig, at få andre til at skrive materialet til din hjemmeside. Det kommer meget an på, hvor meget energi du selv ønsker at lægge i det. Ligegyldigt om det er dig eller en anden, der skal skrive dine tekster, så har jeg samlet nogle gode råd til, hvordan du får skrevet gode tekster til din hjemmeside. De kommer her!

Skab struktur:

Vi starter med strukturen i din tekstforfatning. Om du beslutter dig for at skrive en lang roman eller en meget kort beskrivelse, det er helt op til dig. Lige meget hvad er det dog virkelig vigtigt, at du får skabt noget struktur. Læserne taber ofte interessen, hvis de læser tekster uden struktur. Det kan der være mange årsager til, men bare vær sikker på at gøre det nemmere for dig selv ved at: 

 

  • Gør indholdet overskueligt
  • Del teksten op i afsnit
  • Vær konkret og kom hurtigt til sagen
  • Vær sikker på hvad du gerne vil sige, så budskabet kommer rent igennem.

Det kan blandt andet gøres ved at følge den ‘røde tråd’ på nedenstående billede, og se om du har det med du behøver.

Struktur (1)

Bestem dig for en tone:

Når du har styr på at skabe en struktureret tekst, så er det på tide at beslutte, hvilken tone den skal skrives i. Med tone mener jeg, den facon du taler til dine kunder på, og den jargon du bruger. Det er ret vigtigt at dine tekster minder om hinanden. På en måde er det en forlængelse af strukturen, at dine tekster skrives ensformigt. Du skal bestemme, hvordan du ønsker at kommunikere til dine kunder. Bruger du førsteperson, tredje person, ental, eller flertal, hvordan ønsker du at snakke til dine kunder? Du skal kende din målgruppe og vide, hvordan de ønsker at blive kommunikeret til.

Når du kender din målgruppe, så ved du automatisk meget om, hvad du kan tillade dig. Derudover kan du med tonen vise, hvilken identitet og personlighed du og din virksomhed har. Her skal du bestemme om det vigtigste er at virke erfaren og professionel, ung og frisk, eller noget helt andet. Du kan vise hvem du er og fortælle dine kunder at de er unikke hver især, og ikke bare én i mængden. Det gør du blandt andet ved at sikre dig en mere personlig kommunikation, der ikke er så generaliserende. For at sikre folks interesse online er det vigtigt at huske, at de har adgang til et uendeligt antal af sider. Ergo, må det ikke blive for officielt, for så forlader folk hurtigt siden.

Sælg dem et scenarie: 

Okay så. Når du har strukturen, og du kender din målgruppe, og du ved hvordan du ønsker at snakke til dem, så er det tid til indholdet. Igen, pas på med at det bliver for formelt, så lad være med at lave en produktbeskrivelse der kun indeholder udseende og materiale. Selvfølgelig skal det også være der, men inkludér endelig også, hvad det kan bruges til, og hvorfor det her produkt er godt. Hvis du tilføjer alle de elementer, der gør produktet sammenligneligt, så behøver du ikke fortælle, hvorfor dit produkt er bedre. Forbrugere er blevet gode til at bruge internettet til at undersøge de produkter de er interesserede i. De sammenligner alle de produkter, der minder om hinanden, så derfor er det en fordel at tilføje så meget som muligt.

 

En anden salgsteknik du kan benytte, som er mulig gennem tekst, er storytelling. Fortæl en historie, der maler et billede for forbrugeren. De skal kunne se sig selv i den rolle du beskriver, så hvis du kender din målgruppe, så fortæl om et scenarie de kan relatere til. Hvis dit produkt er et tæppe, så beskriv den picnic en mor kan tage sine børn med på, hvor tæppet er fantastisk at sidde på. Eller fortæl en historie om hvordan dette tæppe er perfekt til en aften på sofaen, hvor man som mand og kone skal se en film. Med mindre dit produkt er ‘one-of-a-kind’ så er det de her historier og scenarier, der får forbrugerne til at vælge dit produkt. De kan se, hvordan dit produkt passer ind i deres liv. Kend din målgruppe og sælg dem en oplevelse gennem dit produkt.

Inkorporér billeder:

I forlængelse af storytelling og at sælge dine kunder et scenarie, så er det en rigtig god ide at inkorporere billeder. Nogle af de firmaer, der gør dette allerbedst lige nu er alle de nye online ‘tøjbutikker’. De fleste af disse er startet på sociale medier: Facebook, Instagram osv., hvor de viser tøjet frem på en ny og spændende måde. I stedet for at vise tøjet på en bøjle med en hvid baggrund, så tager de det på. De viser det i forskellige kombinationer, hvordan det kan styles, bæres, og hvem, der kan bruge det. De skaber altså personaer, som kunderne igen kan relatere til.

Dette er en idé, som alle for så vidt muligt bør forsøge sig på. Lige meget hvad du sælger, så lav noget billedmateriale, der passer til den historie du gerne vil fortælle. Vis forbrugerne billeder, der matcher de scenarier du lige har malet for dem og gør det endnu mere levende. Det kræver ikke dyre photoshoots for at skabe billeder, der kan forstærke et scenarie. De professionelle kampagner, der koster tusindvis af kroner giver mening hvis det skal på tv, men på din hjemmeside kan nogle æstetiske og pæne billeder, I selv har stået for, sagtens bruges. Det samme gælder for videomateriale, hvis det giver mening for dine produkter. Det behøver ikke være professionel kvalitet, for at fungere til din hjemmeside.

Men hvorfor?

Tekstforfatning er gået hen og blevet et vigtigt element inden for digital markedsføring. Hvis man har gode tekster på sin hjemmeside kan det være med til at øge mængden af trafik og endda også konverteringsraten. Derudover kan man skrive sin tekst på en sådan måde at man forbedrer sin SEO. Søgemaskineoptimering kan være med til at sikre at din side ligger højt i de organiske søgeresultater. Dette kan du opnå ved at sikre at dine tekster er SEO-venlige, inspirerende og relevante.

For at en tekst er SEO-venlig, skal den indeholde de søgeord som folk oftest benytter, når de leder efter den ydelse eller de produkter som du tilbyder. Jo flere ord du kan nævne og jo flere gange du kan nævne dem, jo højere rangeret på søgningen vil din hjemmeside ligge. Hvis dine tekster skal være relevante og inspirerende, kræver det at du kender dine målgrupper. Du skal kunne fremlægge virksomhedens værdier på en sådan måde at dine besøgende kan se sig selv i dem. Det er vigtigt at huske, at folk hurtigt mister fokus, så det er nødvendigt at skrive på en interessant måde.

Husk korrektur:

Det er meget vigtigt at du udstråler professionalisme. Én af de ting, der oftest gør at en tekst er dårlig er når man ikke får læst korrektur. Det efterlader ofte en sjusket tekst, der har grammatiske stave- eller slåfejl. Derudover er korrekturlæsning ofte med til at skabe struktur og overblik i en tekst. Disse er begge elementer, der gør teksten nemmere at læse, og dermed mere interessant for læseren.

Læsbar på alle skærme: 

I det moderne samfund, hvor forbrugerne bruger både computere, telefoner og tablets til dagligt at begå sig på hjemmesider, er læsbarheden vigtig at tænke over. Dette er specielt vigtigt for at sikre at læserne kan se alle informationer på den enhed de har valgt at tilgå siden på. Du bør være sikker på at det ikke kun er læsbart, men også at det er nemt at læse.

Besvar HV-ord:

Et rigtig godt råd til, hvordan du bør skrive dine tekster, er at besvare de mulige spørgsmål dine forbrugere har. Dette er både for at indholdet på din hjemmeside er brugbart, men også fordi at din side så vises, når disse spørgsmål bliver søgt på Google. Altså, hvis nogen googler “hvad kan jeg bruge xxxx til?”, så dukker din side op i søgningen.

Outsourcing:

Du bør måske overveje hvorvidt du skal outsource nogle af dine tekster. Oftest står man selv for sine produktbeskrivelser og hjemmesidetekster, men lader andre stå for SEO-tekster, nyhedsbreve og retskrivning. Vi benytter os blandt andet af Ackerman til vores nyhedsbrev, for at sikre os professionalisme og nyt materiale hver uge.

Hvorfor pensopay?

Hvis du ønsker mere information kan du søge inspiration på vores hjemmeside: http://www.pensopay.com. I bunden på samme side kan du skrive dig op til vores nyhedsbrev.

Står du med drømmen om at starte din egen webshop, eller mangler du en betalingsløsning? Så kan du læse mere om vores betalingsløsning på www.pensopay.com.

Hvis du allerede har læst nok, så giv et kald på +45 77 344 388  eller skriv til support@pensopay.com – så finder vi sammen den bedste løsning for dig!