Få svindel-brillen på! Hvordan stopper du svindel på din webshop?

Få svindel-brillen på! Hvordan stopper du svindel på din webshop?

Svindlere har altid eksisteret. Det er lige meget hvilken slags forretning man har, så vil der altid være nogen, der vil prøve at snyde. Man skal passe på ikke at efterlade for store huller, der giver anledning til svindel. Dette gælder også webshops. Derfor har vi skrevet denne artikel, hvor vi forsøger at belyse, hvordan du kan forebygge svindel.

Svindel på webshops:

Som webshop-ejer er der en del ting man skal sørge for at holde øje med. Èn af dem er svindel. Det er nemlig ikke kun forbrugerne, der bliver ramt af svindel. Ifølge en undersøgelse fra FDIH.dk oplever 6 ud af 10 webshops at blive ramt af svindel. Faktisk så er det så slemt at omkring 30% af de webshop-ejere, der bliver ramt af  svindel mister mere end 10.000 danske kroner pr. måned. 

 

Størstedelen af den svindel der finder sted på nettet sker i samhandel mellem private. Denne er ikke relevant for dig som webshop ejer, men andenpladsen går til misbrug af betalingskortoplysninger. Det er her du kan forberede din webshop, og være mere handlingsparat hvis det skulle ske. 

Nedenfor ses et diagram over, hvor meget de svindel-ramte webshops mister månedligt.

ny svindel

Hvad er kreditkort-svindel?

Kreditkort-svindel er kort og godt; svindel der finder sted gennem et kreditkort. Der findes ikke blot én form for kreditkort-svindel, der findes flere som overordnet set kan kategoriseres indenfor 3 områder: 

  • Friendly Fraud: “venlig svindel”, hvor en kunde får anmeldt sit køb ved en fejl. De er blot forvirrede eller glemsomme, og det skal blot sidestilles med en fejl fra deres side. Det er altså ikke ondsindet svindel, hvor kunden har intentionen om at snyde.
  • Chargeback Fraud: dette er intentionelle, ondsindede indsigelser. Altså, når en kunde køber noget, som en målrettet handling med intentionen om at snyde webshoppen. Dette kan sidestilles med butikstyveri, hvor et produkt stjæles i en fysisk butik. 
  • Clean Fraud: “tabt eller stjålet kort”: når det kreditkort, der bruges til købet tilhører en anden person. Dette kan enten ske ved at svindleren har kreditkortets 16 cifre eller har det fysiske kort i deres besiddelse. Dette er også direkte tyveri. 

Hvad skal man holde øje med?

Det kan være svært at vide, hvad man skal holde øje med, og selvom man har en ide om det, er det ingen garanti. Derfor er det dog alligevel rart at vide, hvad man lige bør holde øje med. Her kommer de mest åbenlyse tegn på mulig svindel, hvor man lige bør kigge med:

  • Dyre Køb: Køb med en højere værdi end normalt
  • Fjerne Køb: Køb fra lande hvorfra der normalt ikke er aktivitet
  • Flere Kort: Kunder, der benytter flere forskellige kreditkort inden det lykkes at få en ordre autoriseret
  • Postboks Finten: Køb hvor modtageradressen er en postboks 
  • Tjep tjep: Køb hvor der noteres i ordren at lynhurtig levering er et krav
  • Adskillige ordrer: Når flere ordrer placeres med forskellige kort, men til samme leveringsadresse
  • Mismatch: Når faktureringsadresse ikke stemmer overens med leveringsadresse

Disse ovenstående eksempler behøver ikke nødvendigvis betyde, at der sker svindel. Det er blot noget du bør holde øje med, da det kan være tegn på svindel. Giv denne slags ordrer et ekstra kig inden varerne sendes. 

Dertil er der en lille fejl, som vi har set ske, der er nem at undgå! Husk at tjekke at jeres testkort, som i bruger til test transaktioner, er slået fra. Hvis det ikke er slået fra i jeres gateway kan det benyttes til snyd. Det er bare sådan en træls fejl at tabe penge på!

Husk! Tjek at jeres testkort er slået fra!

 

Hvordan håndterer jeg svindel?

Det er altid god service at kontakte sin kunde (kortholderen) ved mistanke om svindel. Forsøg først ved det angivne telefonnummer, dernæst ved mail eller sociale medier. Få be- eller afkræftet om hvorvidt købet er foretaget af kunden. Vi anbefaler at man håndterer de forskellige former for svindel således:

 

Håndter snyd

 

Desværre er det ikke altid at det hjælper at gøre noget. Omtrent 30 procent af svindel kommer fra “tabt eller stjålet kort” og et økonomisk tab herfra er praktisk taget umulig at få kompenseret med mindre ordren har været igennem fuld 3D Secure på købet. De resterende 70 procent af svindel kommer således fra friendly fraud og chargeback fraud. Hvilket ikke nødvendigvis betyder at det økonomiske tab skal afskrives. Som webshop har man muligheden for at reagere på en indsigelse fra en kunde. Hvis man da kan levere en overbevisende bevisbyrde, så frafalder indsigelsen og dermed kravet om at få penge tilbage.

Den webshop, der har investeret tid og energi på at få etableret nogle gode processer omkring håndtering af køb, kan hurtigt få investeringen tjent ind igen.

Det kan altså godt betale sig at bruge ressourcer på sikre sig mod svindel inden uheldet er ude. Du kan undgå at skulle bruge meget tid på at forsvare indsigelser, af den simple årsag, at der er færre af dem, og man har detaljerede indsigt i dem, der er. Dermed undgår du at din webshop skal sende penge tilbage til kortholder, ligesåvel som at du undgår at skulle betale unødvendige indsigelsesgebyrer.

Hvordan hjælper pensopay?

Vi har en integreret fraud fighter som en del af vores produkt. Denne giver udslag ved køb over et vist beløb, IP-adresser, der ikke matcher kort-udstedelseslandet og gentagende brug af pågældende kreditkort. Det er simpelthen en sikkerheds-integration i vores produkt, som følger med – den koster ikke ekstra.

Derudover så har vi mulighed for at tilpasse 3D Secure med din forretning. EU har lavet en grænse på €30, altså svarende til 225 kroner, for hvornår SCA skal kræves.Hos os kan du sætte en grænse, der er lavere end denne hvis du ønsker. Du kan selv bestemme, hvilke faktorer du ønsker skal være krav for øget sikkerhed.

Denne ydelse koster ikke ekstra og er nem at stille op.

 

Alt logges i betalingsløsningen og derfor kan du altid holde øje med de faktorer der oftest er tegn på svindel. Dette kan være det antal forsøg der er brugt, antal kort der er forsøgt med, samt hvor kortet er fra og hvor i verden købet er forsøgt foretaget. På denne måde kan du, ved at opstille ‘krav’ omkring disse faktorer til at bede om 3D-secure, bedre sikre din webshop imod svindel.  

Vi kan ikke garantere at du helt og holdent kan undgå svindel, dog kan vi hjælpe til at minimere det kraftigt. 3D Secure markedsføres bl.a. under navnene ”Mastercard SecureCode”, “Verified by Visa” og “Secured by Nets” til hhv. Mastercard, Visa og Dankort. For Mastercard SecureCode og Verified by Visa sker der også en såkaldt risikooverdragelse (liability shift) væk fra webshop-ejeren.

stats

Helt kort: Hvad skal du gøre?

     1. Dyk ned i transaktionen (i din gateway), for at blive oplyst om mulig svindel

Være altid opmærksom på, om der er en fraud remark på transaktionen i din gateway

     2. Kontakt din leverandør af din betalingsløsning – pensopay 

Vi vil dirigere dig videre i processen og afklare dine eventuelle spørgsmål. 

     3. 3D Secure på alle transaktioner 

Det kræver ikke ekstra-aftaler og det koster ikke ekstra at tilbyde betalinger med 3D Secure.

Hvis du har oplevet svindel på din webshop, så kontakt os på +45 77 344 388 eller support@pensopay.com, så står vi klar til at vejlede dig. 

Svindel på nettet er strafbart og er en sag for politiet. Politiet har eksperter, der arbejder med at afsløre svindlere på nettet, i afdelingen SØIK (Særlig Økonomisk og International Kriminalitet), også kendt som bagmandspolitiet. De får bedre muligheder for at stoppe svindlerne, jo hurtigere du anmelder svindlen.

En anmeldelse af sagen kan sendes til SØIK på denne adresse: saoek@ankl.dk