Svindel Hos Webshop-ejere

Svindel. Ja, ordet lyder ikke rart vel? Ordet ”svindel” kan beskrives som en kriminel handlemåde hvis formål er at snyde nogen med øje for profit.

 

Svindelramte Webshop-ejere mister +10.000 kr.

Det er ikke kun forbrugeren, der bliver ramt af svindel – det er også webshop-ejerne der oplever dette. FIDH.dk foretog i 2017 en undersøgelse hvor ét af resultaterne viste at 6 ud af 10 webshops var blevet ramt af svindel.
Her kan det være at en svindler har handlet med stjålne kortoplysninger – såkaldt clean fraud – og når varen er købt, så mister virksomheden den del af omsætningen og fremsendte varer. Omkring 30% af svindelramte webshopejere mister +10.000 danske kroner pr. måned.

I denne artikel vil vi belyse hvordan du – som webshop-ejer – kan forebygge svindel og hvad du skal være opmærksom på.

 

Case: ShopRosted.dk

Jeanne fra Shoprosted.dk oplevede fornyligt clean fraud på hendes shop. Det var første gang hun blev ramt af svindel.

Hvordan opdagede hun, at der var tale om svindel? Jeanne opdagede svindleren ved at se på transaktionen i sin betalingsgateway, og denne var fraud markeret, se billedet nedenfor. Derfor udviste hun ekstra opmærksom på denne kunde.

Hvad gør man ved mistanke om svindel?

Det er altid god service at kontakte sin kunde (kortholderen) ved mistanke, hvilket Jeanne også valgte at gøre. Desværre var det oplyste telefonnummer ikke brugbart, hvilket ikke gjorde mistanken mindre. Hun bestemte sig for at finde kortholderen gennem Facebook – herefter kontaktede hun personen den vej igennem, og blev bekræftet i at købet på Jeanne’ shop ikke var foretaget af denne. Købet var foretaget af en svindler, som havde handlet med kortholders kortoplysninger.

 

Som webshop-ejer, hvad gør man så i en sådan situation?

Her tog hun den rigtige beslutning og ringede til sin leverandør af betalingsløsningen – nemlig PensoPay. Det er her vi hjælper og vejleder til de næste trin og de spørgsmål der end måtte være, når man som webshop-ejer bliver ramt af svindel. Her skulle Jeanne kende til 2 ting:

 

  1. Chargebacks
    Chargeback er en handling, hvor kortholder ser en transaktion på deres konto, de ikke mener, at de har foretaget. Derved gør de en indsigelse gennem deres bank, hvor den efterfølgende handling vil være, at webshop-ejeren afsender dokumentation retur på, at kortholderen har foretaget købet.
  1. 3D Secure
    3D Secure er et ekstra trin i købsprocessen der øger sikkerheden. Kortholder skal indtaste en kode modtaget på sin mobiltelefon i forbindelse med købet.

 

Jeanne refunderede pengene til kortholderen med det samme. Hun nåede ligeledes at kontakte GLS og stoppe pakken for at blive leveret til leveringsadressen. Det er dog ikke alle webshop-ejere, der når dette og disse må se konsekvensen af ikke at få varen retur, når de bliver ramt af svindel. Hvis Jeanne ikke havde foretaget en refundering, så havde kortholder foretaget en indsigelse for købet gennem sin bank (kortholder vil jo nemlig gerne have sine penge tilbage), hvorved Jeanne ville have modtaget en chargeback. På denne chargeback ville der bl.a. være et behandlings-gebyr på 240 Kr.

Som webshop-ejer ønsker du ikke at modtage chargebacks… Hvis du som webshopejer får for mange chargebacks kan resultatet i værste tilfælde være at du ikke kan finde en indløser, der ønsker at behandle dine transaktioner. Simpelthen fordi de vurderer, at du som kunde er for risikabel at have.

 

Hvordan undgår du svindel?

Det er umuligt helt og holdent at undgå svindel, dog kan du minimere det kraftigt ved at benytte 3D secure på alle dine transaktioner. Den ekstra sikkerhed markedsføres bl.a. under
navnene ”Mastercard SecureCode”, “Verified by Visa” og “Secured by Nets” til hhv. Mastercard, Visa og Dankort. 3D Secure fungerer som en ekstra sikkerhed for webshop-ejerne, der i højere grad kan sikre, at køberen også reelt er kortholder. For Mastercard SecureCode og Verified by Visa sker der også en såkaldt risikooverdragelse (liability shift) væk fra webshop-ejeren.

Shoprosted.dk valgte at sætte 3D secure på en del af sine transaktioenr, og dvs at kunderne vil møde det ekstra sikkerhedstrin. I denne sammenhæng skal det nævnes at medio 2019 (jf. PSD2 EU-direktivet) vil det være et krav for webshop-ejere at sætte 3D secure på alle transaktioner over 224 kr.

 

Opsummering:

Hvordan finder man ud af om det er svindel?

  1. Dyk ned i transaktionen (i din gateway), for at blive oplyst om mulig svindel

Være altid opmærksom på, om der er en fraud remark på transaktionen i din gateway

  1. Kontakt din leverandør af din betalingsløsnig – PensoPay

Vi vil dirigere dig videre i processen og afklare dine mulige spørgsmål.

  1. 3D Secure på alle transaktioner

Der kræves ikke ekstra-aftaler og det koster ikke ekstra for at tilbyde betalinger med 3D Secure.


Hvis du har oplevet svindel på din webshop, så kontakt os på +45 77 344 388 eller support@pensopay.com, så står vi klar til at vejlede dig.

Svindel på nettet er strafbart og er en sag for politiet. Politiet har eksperter, der arbejder med at afsløre svindlere på nettet, i afdelingen SØIK (Særlig Økonomisk og International Kriminalitet), også kendt som bagmandspolitiet. De får bedre muligheder for at stoppe svindlerne, jo hurtigere du anmelder svindlen.

En anmeldelse af sagen kan sendes til SØIK på denne adresse: saoek@ankl.dk 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi samler de skarpeste guides, blogs og nyheder om markedsføring, branding og webshop-drift og sender dem direkte til dig i ét samlet nyhedsbrev. Helt gratis.