SEO-GUIDE: Sådan søgemaskineoptimerer du din webshop

Skrevet af Rikke Vibe Vinther Sørensen, Content Marketing Manager hos PensoPay

 

Er du webshopejer, eller er du netop nu ved at oprette en ny webshop? Måske er du godt klar over, at der er noget der hedder ”SEO”, og at det er noget, som du burde kigge på. Det er lige præcis derfor, at jeg har skrevet denne praktiske SEO-guide. I dette blogindlæg fokuserer vi på, hvordan du kan søgemaskineoptimere din webshop, og måske få den til at ranke i søgeresultaterne på Google.

 

Placeringen i Googles søgeresultater har nemlig en stor betydning for salget på din webshop. Derfor er det vigtigt at have SEO-brillerne på en gang imellem. Når brugeren søger efter noget bestemt på Google, klikkes der oftest på de højest rangerede organiske resultater. Altså brugeren klikker i mindre grad videre på de næste sider på Google. Derfor er det vigtigt at forsøge, at rangere så højt som muligt. Det sætter vi lidt fokus på her i dette indlæg. Lad os gå i gang!

 

SEO er et stort område – derfor ”skraber” jeg blot i overfladen af en række forskellige discipliner inden for SEO. I dette blogindlæg kommer jeg ind på følgende:

 • Definition af SEO
 • Hvor er SEO nyttigt?
 • Hvordan kommer jeg i gang med SEO?
  • Søgeordsanalyse
 • Primære vs. Sekundære søgeord
 • Search intent
  • Transaktionssøgning
  • Informationssøgning
 • Hvilke SEO-tools skal jeg bruge til min søgeordsanalyse?
  • Google Ads Keyword Planner
  • Keyword Shitter
  • Answerthepublic
  • Inkognitosøgning på Google
  • Ahrefs
  • Searchvolume
 • Hvordan ved jeg, hvilke søgeord der er relevante at udvælge til min søgeordsanalyse?
 • Hvor skal jeg implementere mine søgeord fra søgeordsanalysen?
  • Implementer dine sekundære søgeord i H2’ere og brødtekst
  • Husk at søgemaskineoptimere dine billeder
  • Brug Yoast SEO-plugin på din webshop
 • Hvor kan jeg se om mit SEO-arbejde bærer frugt?
 • Opsummering

Definition af SEO

 

For en god ordens skyld starter vi lige med at definere, hvad SEO egentlig er. SEO er en forkortelse af ”Search Engine Optimization”, som på dansk betyder ”søgemaskineoptimering”.

Google er den mest brugte søgemaskine, men der findes også Bing, Yahoo, YouTube etc. I dette blogindlæg fokuserer vi på søgemaskine optimering i forhold til Google, da det er her vi mener du bør starte.

Man søgemaskineoptimerer altså for Google bedre kan forstå dit content, og på den måde ”belønner” Google dig med højere placeringer i de organiske resultater på SERP (Search Engine Results Page). Man søgemaskineoptimerer også for at opnå bedre ”user signals”. Du får bedre user signals ved at forstå din målgruppe, og ved at lave content, som de sætter pris på – på den måde bruger de længere tid på dit site, som resulterer i at Google belønner dig med højere resultater i SERP. SERP er egentlig bare de søgeresultater du får frem, når du søger efter noget på Google. Nedenfor har vi indrammet de organiske søgeresultater med rødt:

 

 

Hvor er SEO nyttigt?

 

Svaret er enkelt – SEO er nyttigt overalt på the World Wide Web! Det er jo den måde folk finder frem til netop din webshop. Dette gælder også websites, billeder, og din indsats på de sociale medier.

Hvordan kommer jeg i gang med SEO?

 

Uanset om du allerede har en webshop, eller om du er ved at oprette en ny webshop, kan du bruge dette blogindlæg. Du starter med en søgeordsanalyse. Det kan være svært at vide, hvor man lige skal starte på sit website, og hvordan man skal gribe det an.

Lad os bruge pensopay som eksempel. Som du jo nok allerede ved, tilbyder pensopay betalingsløsninger til webshops. Vi oplever ofte, at en betalingsløsning kan være lidt svær at sætte sig ind i, derfor laver vi en masse hjælp-til-selv-hjælp-indhold til vores kunder – præcis ligesom dette blogindlæg.

Nok om pensopay, og tilbage til SEO-guiden. Først starter du med at vælge en kategoriside på sit website, som du gerne vil søgemaskineoptimere. Når du har valgt en kategoriside, skal du kopiere URL’en til denne specifikke kategoriside og indsætte det i et Excel-ark eller Google Sheets.

Når du har gjort dette, er du i gang med en søgeordsanalyse. En søgeordsanalyse går i alt sin enkelthed ud på, at du finder frem til de mest relevante søgeord for lige netop den url, du har valgt. Du finder søgeord, som folk rent faktisk søger på i Google. Måske kommer der nogle søgeord, som du ikke har været opmærksom på? De mest relevante søgeord, som du finder frem til, skal du implementere på sit website. Dette kommer vi nærmere ind på senere i indlægget.

Du har allerede indsat din url, nu skal du lave en kolonne med ”Keywords”, ”Volumen”, ”Search Intent” og ”Kilde” som anvist nedenfor:

💡 Pro tip: en søgeordsanalyse foregår kun på én URL af gangen, så hold dig til denne indtil du er færdig med at finde keywords aka. søgeord til denne side.

Når du har færdiggjort din søgeordsanalyse for den pågældende url, indsætter du blot den næste url (se række 12), som du vil lave en søgeordsanalyse på, og så fremdeles.

Primære søgeord vs. sekundære søgeord

Inden du går i gang med at finde sekundære søgeord til dit website (via søgeordsanalyse) skal du først finde dit primære søgeord for den url du har udvalgt. Der er kun ét primært søgeord pr. url, og dette skal som udgangspunkt være det søgeord som du gerne vil findes på, når brugeren søger på Google. Dvs. at dette søgeord skal fremgå af din url, page title og H1. Vigtigst er page title og H1.

Let me show you.

I vores eksempel med pensopay har vi en side der besvarer spørgsmålet ”hvad er en betalingsløsning?”. Det vil sige, at vores intention med siden er at informere brugeren om netop dette. Vi vil derfor gerne findes på ”hvad er en betalingsløsning?” på Google, som højest sandsynligt er det, folk søger efter, når de sidder med dette ubesvarede spørgsmål. Derfor har vi implementeret ”hvad er en betalingsløsning?” i vores page title, url og H1. Se bare nedenfor:

Page title:

Url:

H1 (aka den ”øverste” overskrift kan man sige):

I eksemplet ovenfor er vores primære søgeord derfor ”hvad er en betalingsløsning?”, da vores site har til hensigt at besvare spørgsmålet ”hvad er en betalingsløsning”. Som jeg beskrev før, fremgår vores primære søgeord i page title, url og H1. Når vores primære søgeord fremgår disse steder, kan Google se, at denne side med stor sandsynlighed besvarer spørgsmålet ”hvad er en betalingsløsning?”. Den måde Google tjekker dette er ved ”user signals”, hvilket er signaler, som besøgende på siden sender til Google, når de klikker sig ind på siden. Det vil sige, at hvis en besøgende går ind på siden, og nærlæser teksten, måske trykker på en CTA-knap eller på anden vis interagerer med siden, fortæller dette Google, at brugeren med høj sandsynlighed har fundet det de ville på sitet – og Google vil belønne dig. Omvendt, hvis brugeren ”bouncer” fra dit site, dvs. forlader sitet med det samme uden at have interageret med sitet, vil dette sende ”dårlige” user signals til Google om, at brugeren ikke fandt siden relevant i forhold til deres søgning – dette vil Google ligeledes ”straffe” dig for, og du kan risikere at ranke dårligere i søgeresultaterne.

Dette leder os til næste vigtige punkt, nemlig ”Search Intent”.

Search Intent

Når man laver sin søgeordsanalyse, er det supervigtigt at forstå Search Intent – forstår man dette, og kan sondre mellem de forskellige Search Intents, så er man rigtig langt.

Search Intent betyder søgeintention, og det betyder egentlig bare, hvad intentionen med en søgning er – altså, hvad vil brugeren gerne opnå med søgningen. Lad mig komme med et par eksempler:

 

Informationssøgning

Søger man på et spørgsmål, f.eks. ”hvad er en betalingsløsning?” er søgeintentionen ”informationssøgning”. Når man søger på et spørgsmål på Google, forstår Google godt, at man søger efter at finde ud af, hvad f.eks. en betalingsløsning er. Google forstår godt, at man f.eks. ikke er ude efter at købe en betalingsløsning, når man søger på den måde. Informationssøgninger kan også være opskrifter man søger efter, eller anden information man søger at finde.

Vender man dette om på f.eks din webshop vil en typisk informationssøgningsside være et blogpost. Derfor, når du skal optimere din blog, skal du have search intent ”informationssøgning” for øje.

 

Transaktionssøgning

Ved en transaktionssøgning, har brugeren en helt anden hensigt. Hensigten her er nemlig transaktionsbaseret, altså brugeren har til hensigt at købe noget, eller har til hensigt at researche produkter for derefter at vælge det mest hensigtsmæssige produkt. Altså der er en klar købsintention.

Derfor vil der være tale om search intent ”transaktionssøgnin” på alle dine produktsider eller produktkategorilandingssider.

Selve søgningen, og dennes karakter afhænger meget af, hvor i købsprocessen kunden befinder sig. Jo længere i processen en kunde er, jo mere bevæger kunden sig fra et ”high volume” søgeord som f.eks. ”betalingsløsning” til mere et ”long tail”-søgeord, som er en mere specifik søgning på et specifikt produkt som f.eks. ”pensopay betalingsløsning business pakke”. High volume og long tail-søgeord kommer vi nærmere ind på senere.

Hvilke SEO-tools skal jeg bruge til min søgeordsanalyse?

Nu har vi nogle af the basics på plads – nu påbegynder selve søgningen efter relevante søgeord, som minder om dit primære søgeord. Til dette skal du benytte nogle forskellige tools, som kan fortælle dig, hvilke relaterede søgeord, folk rent faktisk søger på.

I det følgende kommer vi ind på få af de mange forskellige tools, der eksisterer. Fokus har været på at fremhæve gratis tools, eftersom man som iværksætter, ikke smider en masse penge efter SEO-tools. I hvert fald ikke lige første gang man arbejder med det.

Google Ads Keyword Planner

Det første tool vi vil fremhæve, er Keyword Planner i Google Ads. Hvis du ikke allerede har gjort det, så opret en Google Ads-konto. Google Ads har nemlig et gratis tool ved navn ”keyword planner” / ”søgeordsplanlægger”. Dette er et tool, som du kan benytte gratis, dog med lidt begrænsede muligheder, når man ikke kører betalte Google Ads. Du skal ikke lade dig forvirre af, at toolet ligger i Google Ads. Formålet med Keyword Planner er præcist det samme, om du skal finde keywords til sin søgeordsanalyse til SEO eller til dine Google Ads. Finder du nogle relevante søgeord, skal du tilføje dem til din søgeordsanalyse.

Det handler om at finde så mange relevante keywords som muligt, og indsætte dem i dit excelark, hvor du har din sørgerodsanalyse. For at kunne finde flere relevante keywords, skal du bruge forskellige tools, som supplerer hinanden.

 

Keyword Shitter

Dette tool med sit lidt kontroversielle navn er et fantastisk gratis tool. Det kan nemlig finde keywords, som gratisversionen af Keyword Planner (Google Ads), ikke i samme omfang kan. Keyword Shitter er ”bundet op på” Googles API, som betyder, at Keyword Shitter rent faktisk kan finde ord, som folk søger på, på Google.

Fremgangsmåden er den samme. Du tager dit primære søgeord, plotter ind i KeywordShitter, og så begynder den at finde relaterede keywords, som folk har søgt på. Du skal huske at trykke ”stop job” igen, ellers bliver den bare ved med at finde keywords i en uendelighed. Finder du nogle relevante søgeord, skal du tilføje dem til din søgeordsanalyse.

 

Answerthepublic

Dette tool er til informationssøgninger, som passer særdeles godt til blogposts. Med dette tool kan man se, hvilke spørgsmål folk stiller Google omkring et bestemt emne, man selv definerer. Finder du nogle relevante søgeord, skal du tilføje dem til din søgeordsanalyse.

 

Inkognito-søgning på Google

Du kan med fordel i din browser gå i ”inkognito-mode” og foretage en søgning på dit primære søgeord. Herefter scroller du helt ned i bunden, hvor du finder ”relaterede søgninger”. Dette er reelle søgninger, som relaterer sig til dit primære søgeord. Finder du nogle relevante søgeord, skal du tilføje dem til din søgeordsanalyse.

 

Ahrefs

Vil du gerne smide lidt penge efter et tool, der kan lidt mere, så overvej ahrefs. Dette tool kan give dig flere og mere nuancerede keywords og indsigter i dine konkurrenter fra et SEO-perspektiv. Her kan du se, hvilke ord de ranker på, og meget mere.

 

Searchvolume

Dette tool kan vise dig, hvor mange søgninger et bestemt keyword har. Dette tool bruges til at se, hvor populært dine søgeord er.

 

High volume-søgeord vs. long tail-søgeord

Det er en god ide at blande high volume-søgeord (> 2000 søgninger pr. md.) med long tail-søgeord (< 1500 søgninger pr. md.). Det der er med high volume søgeord er, at det er meget korte/brede søgeord, med et højt antal månedlige søgninger, samt er der meget høj konkurrence på disse. Derfor kan det være meget svært at ranke højt på denne slags søgerord, eller overhovedet være med i de første 100 søgeresultater. Long tail-søgeord er karakteriseret ved meget færre søgninger, men også mere relevante søgninger, da folk som tidligere nævnt, typisk er længere i købsprocessen. Fokuser på long tail-søgeord, som der er søgninger på, ellers er de ikke relevante at fokusere på for nu. Til dette kan du som sagt med fordel bruge searchvolume. Ved brug af long tail-søgeord er der en bedre chance for at komme til at ranke herpå.

Hvordan ved jeg, hvilke søgeord der er relevante at udvælge til min søgeordsanalyse?

Dette kommer helt an på din site structure, altså hvordan dit website er opbygget med kategorier og dertilhørende underkategorier. Du skal altid have search intent in mente her. Tænk på, hvad brugeren forventer at se, når de søger efter dit primære søgeord. Derfor skal du kun udvælge sekundære søgeord til dit site, hvis brugeren rent faktisk kan finde det på din side, og at det er nemt at finde.

Har du f.eks. en kategori som omhandler maling til indendørs brug, skal du udelukkende fokusere dine søgeord på en ”overordnet måde”, altså du skal ikke begynde at tilføje sekundære søgeord som er mere produktspecifikke eller underkategorispecifikke. Du skal f.eks. ikke tilføje ”sort højglans maling indendørs”, da dette bliver for specifikt. Hvis du kommer frem på en sådan søgning, regner brugeren med at se ”sort højglans maling indendørs” med det samme, og ikke mange forskellige slags indendørs maling, som din kategoriside jo viser.

Dette er en svær disciplin – derfor skal man prøve sig frem og se hvad der virker.

Hvor skal jeg implementere mine søgeord fra søgeordsanalysen?

Nu skulle du gerne have et excelark med en masse relevante søgeord. Som vi kort var inde på tidligere i dette indlæg, skal man sørge for at implementere det primære søgeord i url’en, page title og H1 på samtlige sider på dit site – hvoraf page title og H1’ere er de absolut vigtigste steder at implementere primære søgeord. På den måde gør du det mere klart for Google hvad siden handler om, og der er større chance for, at du kommer til at ranke på dit primære søgeord.

 

Implementer dine sekundære søgeord i H2’ere og brødtekst

Mange af de søgeord du har fundet via dine tools, som selvfølgelig er relevante for den side du laver søgeordsanalyse på, kan du med fordel implementere i dine H2’ere og dertilhørende brødtekst på den pågældende side. Der er dog en regel, som du bør have in mente her: don’t overuse your keywords. Du skal i stedet for skrive til din målgruppe. Sæt dig ind i, hvordan de gerne vil kommunikeres til, og brug da dine keywords så de fletter sig naturligt ind i dine brødtekster.

 

OBS: vær forsigtig når du begynder at ændre i f.eks. url og page title. Dette kan godt påvirke dine interne linke, og gøre dem ikke-klik-bare. Hvis du f.eks. bruger det link, som du vil ændre url’en på, som et ”internt link” andre steder på dit site, som en slags navigationsmulighed, skal du være varsom med at ændre for meget i url’erne. Faktisk vil jeg mene, at du ikke bør ændre i url’erne i så fald.

 

Husk at søgemaskineoptimere dine billeder

Husk at søgemaskineoptimere dine billeder til den pågældende url. Det vil sige, at du skal navngive billedets filnavn med det, som din side handler om. Når du uploader billedet til din side, skal du ligeledes have din Alt-tekst og billedtekst in mente. Her skriver du ligeledes noget retvisende for hvad din side handler om. På den måde kan du være heldig, at dit billede kommer frem i Google Image Search, hvis brugeren søger der.

 

Hvis du vil søgemaskineoptimere dine billeder yderligere, kan du med fordel bruge et tool til redigering af billedets exif-data. Exif-data er informationer som er inkorporeret i billedet, som Google bruger til at forstå billedet.

 

Brug Yoast SEO-plugin på din webshop

Yoast SEO-plugin er også et vigtigt tool til SEO. Dette plugin hjælper dig med, hvordan din side ser ud i søgeresultaterne på Google. Nedenfor ser du et eksempel med et af pensopays blogindlæg:

Yoast SEO-plugin er også et vigtigt tool til SEO. Dette plugin hjælper dig med, hvordan din side ser ud i søgeresultaterne på Google. Nedenfor ser du et eksempel med dette blogindlæg:

Her kan du styre SEO-titlen (den blå overskrift), samt kan du styre din metadescription, som er den sorte tekst nedenunder SEO-titlen. Sørg altid for at give alle dine sider en SEO-titel og metadescription. Gør du ikke dette, vil Google forsøge at vise noget af den tekst, der står på dit site. Dette kan i nogle tilfælde ikke være retvisende for indholdet, og på den måde kan du komme til at fremstå ”rodet” eller mindre troværdig i søgeresultaterne.

 

Hvor kan jeg se om mit SEO-arbejde bærer frugt?

Et godt gratis tool til at se, om dit SEO-arbejde bærer frugt, er en inkognito-søgning på Google. Her kan du se om du rykker op i rankingen.

Du kan også bruge et decideret rankingtool, der hedder ”accuranker”. Her kan du tilføje dine primære søgeord for alle dine sites, eller de søgeord, som du gerne vil ranke på. Toolet viser dig hvilke placeringer du ligger på, samt om du rykker op/ned. På den måde kan du følge din udvikling.

Du kan også med fordel benytte ScreamingFrog, som du kan downloade en gratis version af. ScreamingFrog crawler dit site fra et SEO-perspektiv, og kan blandt så meget andet vise dig, om du f.eks. mangler H1’ere på dit site, eller om du har mere end én H1 på dit site. Dette er dog kun én af de mange features, som ScreamingFrog tilbyder.

Dette er blot få af de mange måder, hvorpå du kan tjekke om dit SEO-arbejde bærer frugt.

 

Opsummering

Har du fokus på disse ting, vil du forhåbentlig kunne se resultater i dine rankings. Jeg opsummerer lige i helt kort, hvordan du søgemaskineoptimerer dit website:

 • Sørg for at lave en grundig søgeordsanalyse på samtlige url’er (sider) på dit site.
 • Brug tools til at finde søgeord til din søgeordsanalyse som f.eks: Google Ads Keyword Planner, KeywordShitter, Answerthepublic, Inkognito-søgning, Ahrefs (betalt) m.m.
 • Find ud af, om der rent faktisk er søgninger på dine søgeord via searchvolume
 • Implementer dine primære søgeord i page title og H1 på samtlige sider, og sekundære søgeord i dine H2’ere og brødtekst på dine sites. Husk at du i dine brødtekster skal have din målgruppe in mente. Så sørg for at skriv til dem, på den måde de foretrækker at blive kommunikeret til. Husk at søgemaskineoptimere dine billeder, og brug Yoast SEO-plugin til at styre SEO-titel og metadescription.
 • Tjek om dit SEO-arbejde bærer frugt ved en simpel inkognito-søgning på Google – ranker du højere end før du begyndte at arbejde målrettet med SEO? Du kan også bruge et betalt tool til dette ved navn Accuranker. Her kan du tilføje dine primære søgeord og se, hvordan du ranker og udviklingen.

 

Jeg håber, at denne guide har hjulpet dig lidt i gang med SEO-arbejdet, eller at den har givet dig mod på, at give dig i kast med SEO.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi samler de skarpeste guides, blogs og nyheder om markedsføring, branding og webshop-drift og sender dem direkte til dig i ét samlet nyhedsbrev. Helt gratis.