Sådan skaber marketing automation værdi & salg 24/7/365

af Micky Weis

De fleste virksomheder har i dag hørt om buzzwords såsom marketing automation, AI, automatiserede e-mail flows og mikro-segmentering af besøgende. Det er dog de færreste, der i dag gør brug af mulighederne. Dels så mener jeg, at det bliver gjort for kompleks i dagligdags tale, og dels tror jeg, at priserne for at komme i gang med marketing automation via eksempelvis e-mail flows kan skræmme mange mindre e-commerce virksomheder væk.

Jeg vil dog alligevel slå et slag for, at man som webshop tager et grundigt kig på, hvad marketing automation kan skabe af værdi for virksomheden. Jeg har været med til at implementere automatiske e-mail flows i efterhånden en god portion webshops, og tallene taler helt for sig selv – man ikke gå glip af denne mulighed!

 

Lad os tage et skridt tilbage – hvad handler marketing automation grundlæggende set om?

Langt de fleste webshops bruger en god portion penge på markedsføring. Betalte marketingkanaler såsom Google Ads og Facebook/Instagram Ads er nogle af de mest gængse – her betales der for, at relevante besøgende eksponeres for en annonce og i sidste ende klikker sig ind på sitet.

Det er dog de færreste besøgende, der vælger at foretage den ønskede handling med det samme (i de fleste tilfælde vil den ønskede handling være et køb). Dette gælder både for betalte besøgende såvel som organiske besøgende som følge af SEO. Derfor er det uhyre vigtigt, at man som virksomhed formår at holde fast i disse potentielle kunder, som må antages at være “varme” på ens udvalg.

Marketing automation handler derfor grundlæggende set om at få det optimale ud af de investerede likvider i markedsføringen. Det er de færreste kunder, der konverterer ved første besøg på dit site, hvorfor der er behov for en indsats efter den potentielle kundes første besøg – og det er her, hvor marketing automation kommer til sin ret.

Med den rette opsætning af e-mail flows, som jonglerer mellem salgs- og informationsorienteret materiale, kan ens samlede markedsføringsforbrug optimeres med mange procentpoint årligt.

 

Effektivitet er det helt store nøgleord

I en hektisk hverdag er det vigtigt, at der effektiviseres, hvor der effektiviseres kan. Automatisering af processer kan være en måde at gøre arbejdsgangene endnu mere effektive – det må dog ikke gå ud over kundeforholdet. Distancen til kunderne må ikke blive større. Tværtimod.

Der findes et hav af forskellige måder hvorpå markedsføring kan automatiseres – min personlige favorit er ved hjælp af e-mail flows, hvor der netop er mulighed for effektivt at “nurse” om kundeforholdet helt ned i et 1:1 niveau – endda helt automatisk.

E-mail flows skal ikke være en sovepude, når først de er sat op. De skal testes og analyseres fra ende til anden – men effekten af at kunne sende relevante nyhedsbreve til den enkelte kunde er ikke til at tage fejl af. Det er effektiv – og du ikke misse muligheden!

 

Hvordan ser det perfekte automatiserede e-mail flow ud?

Hvor meget jeg end gerne vil kunne give et generelt svar på ovenstående, så er det desværre ikke muligt. E-mail flows skal tilpasses den enkelte virksomhed – her er det vigtigt at kigge på, hvordan nyhedsbreve tidligere har præsteret samt lære af den CLV (customer lifetime value), som der på nuværende tidspunkt præsteres.

Der er dog nogle helt essentielle flows, som jeg mener, man skal have med:

  • Abandoned Cart – Denne automatiserede e-mail sekvens er (ganske forståeligt) en af dem, jeg ser aller bedst resultater med. Der kan være uendeligt mange årsager til, at din potentielle kunde har smidt indkøbskurven lige inden, at kortoplysningerne skulle tastes ind. Har kunden i checkouten takket ja til at modtage nyhedsbreve, har du faktisk mulighed for at sende en mail med et link direkte ind til dén kurv, vedkommende har efterladt. Vi plejer at krydre denne mail med en sjov historie og en rabatkode for netop at give incitament til at gennemføre købet.
  • Browsed Products – Har din potentielle kunde tilmeldt sig Jeres nyhedsbrev, er der mulighed for at sende e-mails med præcis de produkter, som vedkommende har været inde og kigge på. Dette flow skal naturligvis kun køre, hvis kunden ikke konverterede ved det seneste besøg. Det er dynamisk remarketing, som du kender det fra Facebook – men blot i e-mail format.
  • After Purchase – Når kunden har foretaget et køb, så er det vigtigt, at denne kunde ikke eksponeres for produktet igen men derimod “nurses” – eksempelvis med informative artikler/blogindlæg omhandlende produktet eller virksomheden.
    Jeg anbefaler, at man som udgangspunkt venter 14 dage med atter at eksponere en nyligt konverteret kunde med salgsorienteret indhold (både via e-mails men også via betalt annoncering på Facebook/Instagram). Dette kan dog være ganske forskelligt fra virksomhed til virksomhed, tag det derfor som en tommelfingerregel.

E-mail flows kan både gøres yderst komplekst og meget simpelt. Det handler om at kunne gabe over ens eget set-up og dernæst udbygge dine flows med relevant materiale. Med ovenstående flows kan man komme godt i gang med øvelsen og få en føling med marketing automation.

Mine erfaringer med tools & et konkret eksempel af resultater

Jeg har desværre alt for ofte set, at man vælger tools og softwares, der kan langt mere, end hvad der er nødvendigt for den pågældende virksomhed. Det gør hele opsætningen mere kompleks, end den burde, og i langt de fleste tilfælde sætter det en stopper for overhovedet at komme i gang med automatiserede e-mail flows.

 

Disse tools/softwares anbefaler jeg

Jeg benytter mig oftest af Ecomstack.io (et relativt nyt system med danskere bag) eller Klaviyo.com afhængigt af kundens behov. Det er også disse tools, jeg vil anbefale til dig, hvis du endnu ikke er kommet i gang med automatisering. Ecomstack.io tilbyder bl.a. en 30 dages trial, så du kan se, om automatisering af e-mails er gavnlig for din forretning, før der investeres yderligere i det. Hos Klaviyo er det endvidere også muligt at få adgang til en demo.

Konkrete resultater som følge af optimale flows

Jeg har valgt at tage udgangspunkt i et af de seneste resultater, som jeg har set. Til en nyligt overstået e-commerce konference i Aarhus, faldt jeg i snak med Frederik fra Manillo.dk, der benytter sig af Ecomstack. Her så tallene ud som følger:

  • 30% af omsætningen kommer i dag fra automatiserede e-mail flows.
  • En stigning i omsætningen på 25%, når man sammenligner før/efter implementeringen af flows.

Automatiske e-mails er derfor en essentiel del af Manillos forretningsmodel, og kan også blive det for din.

 

Spring ud i det – lad ikke dine konkurrenter komme foran!

Efter at have læst dette indlæg, har du forhåbentlig fået mod på at prøve automatisering af e-mails af – men vent ikke for længe med at komme igang! Spring ud i at kreere nogle e-mail flows og sug læringen til dig. Det kan ende med at blive dit absolut vigtigste markedsføringstiltag!

 

 

Om forfatteren

Micky arbejder til dagligt som online marketing konsulent og beskæftiger sig primært med Facebook/Instagram Annoncering, Google AdWords og SEO. Med store kunder såsom Hummel, Arla og Matas har Micky tonsvis af værdifulde erfaringer i bagagen fra e-commerce branchen, som han blandt andet deler ud af på sin egen online marketing blog.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi samler de skarpeste guides, blogs og nyheder om markedsføring, branding og webshop-drift og sender dem direkte til dig i ét samlet nyhedsbrev. Helt gratis.